Sök efter företag
Namn, Bransch, Personer, Orgnr
Var?
Ort, Riktnr, Postnr

Yrkesförarkompetensbevis, YKB

Publicerad av Trafikkompetens AB 2011-08-18 10:07:52

I September 2008/2009 antos Sverige tillsammns med övriga EU -länder en lag (2007:1157) om Yrkesförarkompetensbevis, YKB. Denn lag kom till med ett syfte att höja statusen på yrket yrkeschaufför och resulterar i ett nytt körkort, ett yrkesförarkompetensbevis.

Utbildningen är indelad i olika nivåer som baseras på ålder på föraren och antal år i branchen. De som är chaufförer idag och som varit den sedan innan september 2008/2009 skall genomgå en fortbildningsutbildning om 35timmar. Denna skall i sin helhet vara genomförd 10 september 2016. Sedan skall utbildningen genomgås vart femte år tills den dag chauffören väljer att ej köra yrkesmässig trafik.

Utbildningen får delas upp i mindre block om minst 7 timmars sammanhängande föreläsning. Med fördel kan således dessa 35 timmar fördelas om en utbildningsdag per år i fem år.

Utbildare av denna fortbildning är att ses som en skola där utbildningsplan över målen och delmålen i lagen skall godkännas av Transportstyrelsen. Godkända bolag återfinns på Transportstyrelsens hemsida. Utbildarnas lärare skall även de godkännas av Transportstyrelsen och givetvis av de utbildningsbolag där de ämnar föreläsa.

Transportstyrelsen utövar tillsyn där tillsynsmän besöker utbildningsverksamheterna.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk